Ziektes

 

BEROERTE

Net als bij mensen komt beroerte bij cavia's vaker voor bij vrouwen/zeugjes dan bij mannen/beertjes. De symptomen zijn: halfzijdige verlamming, waarbij het koppie duidelijk naar een kant hangt. De ogen bewegen onrustig en de cavia kan reageren alsof hij/zij in shock is: angstig en bang voor alles en iedereen.
De theorie is dat de cavia in een rustige omgeving geplaatst wordt, bijvoorbeeld in een met hooi gevulde doos en wanneer het een aantal uren overleefd zonder nieuwe beroertes te krijgen, de cavia zal overleven. Bezoek aan een dierenarts is dus noodzakelijk. Net als bij mensen kan een aspirine-variant worden gegeven om het bloed te verdunnen. Als de cavia de beroerte overleefd zal het de eerste tijd een gestoorde motoriek hebben en zal het dier naar de voerbak en waterfles geleid moeten worden, maar deze motoriek-storing geneest meestal voor 90%. Het koppie blijft altijd enigszins scheef staan, maar daar lijken de cavia's zelf geen last van te hebben.

 

LUIZEN
Luizen zijn met het blote oog goed zichtbaar. Het zijn kleine langwerpige bleekgelig-witte doorzichtige beestjes van ongeveer 1,5 mm lang. Ze krioelen tussen de haren door. Ze veroorzaken jeuk. De eieren (neten) zitten aan de haren vastgeplakt rond de oren, in de nek en op de achterhand. Deze neten liggen als hele kleine witte vlokjes op de haren.
Luizen kun je herkennen bij je cavia, doordat je cavia krabt, de vacht zoals gezegd witte vlokjes vertoont, de vacht dof is en soms ontstaan er kale plekken en wondjes door het krabben.
Luizen zijn goed te behandelen door middel van aromatherapie, zoals bijvoorbeeld door tea tree olie in te smeren op de cavia (slechts een paar druppeltjes is voldoende). Helaas is Sassafras olie niet meer verkrijgbaar. Deze middelen doden zowel de luizen als de eieren. De cavia moet helemaal met de olie worden ingewreven. Vermijd ogen en genitaliŽn. Let op, vier druppels is meer dan genoeg want het is sterke olie. Na veertien dagen de behandeling zonodig herhalen.
Luizen zijn goed te behandelen door middel van aromatherapie, zoals bijvoorbeeld door tea tree olie in te smeren op de cavia (slechts een paar druppeltjes is voldoende). Helaas is Sassafras olie niet meer verkrijgbaar. Deze middelen doden zowel de luizen als de eieren. De cavia moet helemaal met de olie worden ingewreven. Vermijd ogen en genitaliŽn. Let op, vier druppels is meer dan genoeg want het is sterke olie. Na veertien dagen de behandeling zonodig herhalen.
Ook kun je de cavia's wassen met hondenshampoo. (let op: frontline werkt niet tegen deze luizen!). Ook de dierenarts heeft afdoende middelen tegen luizen, zoals het zeer nieuwe middel Iverquantel.
Maar let op: ook als je cavia van de luizen af lijkt te zijn is de omgeving echter nog wel besmet: drinkflesje, huisje, voerbak en de kooi zelf. Alles waar de cavia mee in contact is geweest moet dus ontsmet worden! (denk bijvoorbeeld aan Dettol!)
Het vervelende aan luizen is dus ook dat ze zeer besmettelijk zijn en via mensenhanden of kleding heel gemakkelijk over te brengen zijn. Let hier dus goed op! Als je meerdere cavia's hebt, kunnen luizen een ware plaag vormen!

 

OOGPROBLEMEN

Oogproblemen bij cavia's komen veelvuldig voor, met name door rondrennen door het hooi kunnen er kleine stukjes in het oog terecht komen.
Dit zie je meestal aan het tranen van de oogjes. Let hierbij op, want het traanbuisje van caviaoogjes is 1 geheel en niet zoals bij mensen gescheiden per oogje. Als je cavia dus iets in het oogje heeft, zullen beide oogjes tranen, het is belangrijk datgene wat in het oogje zit voorzichtig te verwijderen om verdere beschadiging en een ontsteking te voorkomen.
Wanneer de traanoogjes niet worden opgemerkt, kan er een ontsteking optreden. Dit wordt door de dierenarts behandeld met zalf en antibiotica (oraal). De ontsteking is niet levensbedreigend zolang deze ingekapseld blijft. Het wordt pas echt gevaarlijk als de ontstekingsreactie door het hele lichaam gaat.
In hele ernstige gevallen van ontstekingen aan het oog moet het oogje verwijderd worden. Dit is op zich niet zo'n ernstige operatie, maar het gevaar van uitbreiding van de ontsteking naar andere delen in het lichaam is wel aanwezig. De ontstane operatiewond zal dus zeer goed gespoeld moeten worden en vaak volgt na een dergelijke operatie ook een antibioticakuur.

 

SCHIMMEL

Schimmel bij cavia's veroorzaakt kale plekken en wondjes in de snuit en op het achterste van de cavia.
Schimmel wordt veroorzaakt door een soort ringworm en variaties hierop. Veel dieren kunnen drager van deze ziekte zijn, zonder dat een infectie optreedt. Omstandigheden waaronder de infectie tot uiting komt kunnen zijn: stress, dieet, omgeving, warmte en luchtvochtigheid, een infectie met andere parasieten, leeftijd en weerstand (komt veel voor bij hele jonge, oude of zwangere dieren), genetische bepaaldheid, overbevolking.
Preventie door onmiddellijke actie tegen de parasiet, goede leefomgeving en voeding en verlaging van de luchtvochtigheid. Bij cavia's begint de schimmelinfectie meestal op de snoet en verspreid zich naar het achterste en de ledematen. De plekken die ontstaan door de infectie worden omschreven als eivormige, kale, pijnlijke plekken, soms met wonden (krabben) en korsten. Vooral met warm weer hebben de cavia's nog meer last van de symptomen.
De verdere vacht van de cavia doet vettig aan, de huid is rood (ook van het krabben) Plukken haar plakken aan elkaar en vallen uit, de huid hieronder kan vocht afscheiden, dit hoeft niet. Het haar groeit in ongeveer 4 weken weer helemaal aan.
De incubatietijd van schimmel is 7 tot 14 dagen en de gehele omgeving van de besmette cavia bevat sporen, die uiteraard weer besmettelijk zijn voor andere cavia's. De sporen kunnen jaren inactief blijven, dus ontsmetten (b.v. met bleekwater of dettol) van de leefomgeving is heel belangrijk.
De dierenarts kan door microscopisch onderzoek of door het maken van een kweekje de schimmel vaststellen. De cavia wordt dan behandeld met een vorm van Ivomectine (zowel door injectie als oraal). Er zijn ook shampoos (voor mensen) in de handel die als aanvulling op de behandeling kunnen dienen. Belangrijk is om door te behandelen totdat de schimmel weg is (te zien met microscopisch onderzoek) en niet totdat de kale plekken beginnen te verdwijnen. De cavia is dan wel aan de beterende hand, maar de schimmel is dan nog niet weg!
Belangrijk is dat de geÔnfecteerde dieren apart van de anderen worden gezet en aangezien schimmel ook besmettelijk is voor mensen, dienen de cavia's met beschermende kleding te worden gehanteerd en dient men de handen te beschermen (rubber handschoenen) en goed te wassen en desinfecteren.
Bij schimmel of verdenking hiervan moet je altijd met de cavia naar de dierenarts! Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn er niet voor deze hardnekkige aandoening!

 

SCHURFT
Schurft wordt veroorzaakt door een mijt, de mijt graaft zich in de huid wat erge jeuk veroorzaakt, het begint met kleine schilferige plekjes op de rug en de achterkant van de cavia, de cavia krijgt last van hevige jeuk, haaruitval en verliest ook nog eens een deel van zijn gewicht, door het krabben en bijten ontstaan kale,bloederige plekken en korsten, Wanneer een cavia niet tegen schurft wordt behandeld kan de schurft de dood van uw cavia op zijn geweten hebben, kijk uw cavia daarom regelmatig na, schurft is herkenbaar door overmatige witte huidschilfers, bij twijfel kunt u door de dierenarts een huidschaafsel laten maken door een dierenarts, deze bekijkt de huidschilfers dan onder een microscoop, behandeling kun u bij kleine plekjes gewoon thuis doen met het middel anti schurft van beaphar, dit middel is namelijk gewoon verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak, bij grotere plekken kunt u toch het beste even naar de dierenarts gaan.VACHTMIJTEN
Deze mijten zie je vaak als kleine spikkeltjes aan de haren op de achterkant, vaak komen ze uit het hooi, op lichte of zeer donkere dieren zie je ze het beste.DEMODEX
Dit is ook een mijt die schurft kan veroorzaken. Dit is een mijtensoort die in de huid van mens en dier zit en door zijn lage aantallen weinig tot geen schade veroorzaakt, tenzij de weerstand van een dier sterk verminderd is, dan vermeerderd de mijt zich en kan dus dan wel schade aanrichten. mocht de cavia last hebben van deze mijt dan kunt u dit herkennen aan haaruitval en kale plekken en een schilferige huid op de kop en voor poten.SCHILFERIGE PLEK OP DE RUG ( GEBROKEN RUG )
Gebroken rug is een klein, kaal en schilferig plekje op de rug net achter de schouder, soms ontstaat een wondje en wordt het vaak aangezien voor schurft, maar dat is dit dus niet. het plekje wassen met een zoutoplossing en het plekje drie maal daag insmeren met dermisol of aloe vera gel kan helpen dit probleem op te lossenHAARVERLIES TIJDENS DE ZWANGERSCHAP
Spreekt voor zich door een tekort aan vitamine b krijgt de cavia last van haaruitval, dit probleem kan je oplossen door elke dag wat vitamine b door het water te doen, dit helpt de aanmaak van nieuwe haren.HAARVERLIES DOOR EEN LEVERAANDOENING
Wanneer een cavia behandeld is tegen mijt en schimmelinfecties en het lijkt geen effect te hebben dan ligt de oorzaak waarschijnlijk bij een leveraandoening, de haarinplant is zeer dun en de huid kan opgezwollen zijn, de huid is erg schilferig, hij kan in dit geval gewoon gewassen worden met een teer en sulfaat shampoo.HAARBIJTEN
Haarbijten wordt veroorzaakt doordat een cavia zich verveelt, geef u cavia gedurende deze periode dat hij hier last van heeft wat meer hooi in de kooi zodat hij daar op kan gaan knagen en haal u cavia wat regelmatiger uit de kooi geef hem voldoende aandacht.dit voorkomt vervelingURINEVLEKKEN
Dit is vaak een gevolg van een verhoogde urineafscheiding. soms kan de cavia last hebben van een blaasontsteking herkenbaar aan een vochtige vieze plek rond de genitaliŽn en op het buikje van een zeugje en op de kont van de beer, dagelijks insmeren met zink zalf is hiervoor effectief

 


SCHEURBUIK
Dit wordt veroorzaakt door een groot tekort aan vitamine c, herkenbaar aan vermagering en moeilijk lopen als gevolg van zwellingen in de gewrichten daarna gaat het haar omhoog staan en verliezen de oogjes hun glans, uiteindelijk valt het haar uit en treden verlammingen op en gaat het tandvlees bloeden, oplossing hiervoor is dagelijks een dosis vitamine c van 100 gram per kilo lichaamgewicht, net zolang tot de conditie van de cavia verbeterd is.V
ERSTOPTE TALGKLIER
Kleine bultjes op het lichaam, meestal op de rug, zijn vrij zacht als men er op drukt, als de bulten opengaan kunnen ze het beste uitgeknepen worden en vervolgens helemaal schoongemaakt worden met een zoutoplossing.ABCESSEN
Zijn een gevolg van vechten of splinters in het hooi, ook kunnen ze veroorzaakt worden door een bacterie infectie in de lymfeknoppen, herkenbaar aan grote zwellingen op het lichaam. als een abces rijp is barst ie open en komt er een witten stinkende massa uit, belangrijk is om het abces te reinigen met dettol.TUMOREN
Een langzaam groeiende ovale bult aan de onderkant van de huid maar vrij van eventuele weefsel onder de huid, komt regelmatig voor bij cavia's en zijn ook vaak goedaardig, u kunt deze bulten laten verwijderen door uw dierenarts, waarop de kans van terugkeer wordt geminimaliseerd.